Iqaluit is de hoofdstad van Nunavut. De plaats ligt in het noorden van Canada, ingesloten in een moslandschap. De provincie Nunavut is gigantisch. Het gebied is maar liefst twee miljoen vierkante kilometer groot. Het merendeel van de bevolking bestaat uit Eskimo's.
In Nederland noemen we de oorspronkelijke bevolking van Canada en Groenland Eskimo's. Deze mensen worden zelf liever Inuit genoemd. Het woord Eskimo had in het verleden een negatieve lading en wordt als een grote belediging gezien.
Nunavut is het grootste, noordelijkste en jongste territorium van Canada. Het betekent in het inheemse Inuktitut 'Ons Land'. Van alle 30.000 inwoners is maar liefst 85 procent Inuit. Naast de officiële Canadese talen Frans en Engels is Inuktitut ook een voertaal.
Toendra's
Groene toendra's zo ver het oog reikt. Een dikke laag gras en mos bedekt de grond. Bomen zijn hier niet te vinden, wel af en toe een kleine struik. Bevroren sprieten knisperen onder je voeten. Het grootste gedeelte van de aarde is bevroren.
In Nunavut heerst een poolklimaat. Hierdoor vriest het soms maar liefst 35 graden. In de zomer komt de temperatuur net boven nul. Maar de zomers zijn kort. Bovendien komt de zon in de winter niet op. Weinig planten kunnen overleven in dit klimaat.
In Nunavut vind je veel berglandschappen en kliffen. Er zijn veel kleine eilandjes vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de zee en de dieren op het vasteland.
Walvisjacht
Op een van de vele eilandjes, Baffineiland, ligt Iqaluit. Dit is waar het leven van de Inuit en de westerse wereld samenkomen. De walvisjacht en zakelijke besprekingen wisselen elkaar moeiteloos af.
Iqaluit was altijd een rustig vissersdorpje. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog leggen de Amerikanen hier een luchtbasis aan. Het dorp groeit uit tot het ietwat rommelige Frobisher Bay. In 1987 verandert de naam naar Iqaluit.
Plaggenhutten
Tegenwoordig is er geen sprake van een idyllisch vissersdorp. De stad is aardig uit zijn voegen gebarsten en heeft lawaaiig verkeer. Er wonen meer dan zesduizend mensen in Iqaluit.
Iqaluit is een gezellige chaos in een rustieke omgeving. Veel mensen trekken de omliggende natuur in. Hier vind je nog traditionele plaggenhutten van de Inuït. Langs de Sylvia Grinnell rivier loopt geen wandelpad. Maar het is moeilijk verdwalen in een toendra waar geen hoge bomen groeien.
Poolcirkel
Narwallen schieten met grote snelheid door het water. Zeehonden dartelen om elkaar heen. Een groep walvissen zingt tijdens hun grote tocht om de wereld. Het is koud, maar in een vest van zeehondenhuid valt de temperatuur mee. Aan de hemel staat een waterig zonnetje.
Tijdens een boottocht naar Quammaarviit Historic Parc laat je de natuur op je inweken. Terwijl de frisse wind door je haren blaast zie je een groepje Inuit vissen. De omgeving lijkt kaal zonder bomen. Toch is er een verscheidenheid aan leven op de toendra's en in het water. Zo vlak bij de poolcirkel komt de geschiedenis van jagers en verzamelaars ineens heel dichtbij.
Wat is er te doen in Iqaluit?
- Bezoek het Nunatta Sunakkutaangit Museum. Hier liggen gebruiksvoorwerpen van de Inuït uitgestald.
- Ga wandelen rondom Iqaluit. Op de toendra leven veel wilde dieren. Wie weet spot je wilde vossen en kariboes.
- Van september tot maart kun je het Noorderlicht bewonderen. Dit natuur spektakel wil je niet missen.
- Een middagje bessen plukken is een leuk tijdverdrijf. De bessen groeien uitstekend op de toendra.
- De omgeving van Iqaluit is perfect om vogels te spotten. Dus trek er op uit en vergeet je verrekijker niet.